Utan samtal dör utvecklingen

-Berätta, vad är på gång?

Tystnad. Någon börjar lite trevande, en annan hakar på. Samtalet kommer igång.

Så vid fikapausen dras proppen ur:

-Vet du, vi gjorde en så rolig grej i min klass, det blev faktiskt riktigt lyckat..

Det bubblar. Någon lyssnar. En annan faller in och så är samtalet igång. Det informella. Det behöver inte handla om det nyaste nya och det hottaste hotta. Man behöver inte bräcka varandra. Samtalet utmanar ändå och skapar nya tankar.

Att berätta är att ge. Att komma med respons likaså.

Tystnad är att ta. Att inte ge respons likaså.

I de sociala medierna kan vi träffas som över en fika. Ibland pratar vi om hur kaffet smakar, ibland om hur vi kan hjälpa varandra vidare. Av den anledningen har jag svårt att rapa upp en massa tips i samtalskanalerna hela tiden. Kaffedrickandet blir inte så avslappnat då. Samtalet kommer av sig och det blir istället megafonutrop.

Jag vill ha. Och jag vill ge. Ibland har jag lite att komma med, ibland mer. Det är OK. Megafonutrop hittar jag på många håll, men det är samtalen jag vill åt. Om skumtomtar, lärande, julgranspynt och världspolitik – allt i en salig blandning.

Give us this day.. by Mr. Kris CC-licens: BY

Ses vi inte öga mot öga kan vi se varandra i de sociala medierna. Verkligen se. Och lyssna. Men inte bara det, vi kan visa att vi lyssnar genom att ge något tillbaka. Utveckling sker om vi bygger något ihop, inte bara står bredvid och tittar på. Så funderar jag idag.

Share

4 reaktioner på ”Utan samtal dör utvecklingen

  1. Viktiga funderingar!

    Jag brukar tänka på det, att vi så sällan hinner träffas för att ”samtala”, för att reflektera tillsammans eller bara snacka om vad som helst. Vi har alltid så bråttom. Så många måsten.

    Vi borde prioritera om för samtalen ger mer än det kostar i tid.

  2. Det är just det, att de ger mer än de kostar i tid. Precis som du säger. Tänker så om sociala medier, att det kan se ut som om det tar mycket tid, men att avkastningen blir så stor. Tillsammansheten är större än ensamheten.

  3. En fd. kollega till mig använde sig taktiskt av informella samtal över en kaffekopp (det var ett par år sedan innan detta med sociala medier tog fart) när hon var ute på skolorna och detta ledde till mkt intressanta samtal och arbetet med medie & IT tog fart på ett helt annat sätt än vad hon tidigare hade upplevt.

  4. Hej Ulla-Karin! Kul att höra! Jag är ledsen att jag inte svarat tidigare, med tanke på inlägget och allt, men det kom en del emellan.
    Det där att locka fram är en konst. Glad att hon hittade ett sätt.

Kommentarer inaktiverade.