Gör serier av egna bilder på Chogger

Jag har testat Chogger, en gratistjänst där man kan göra serier av sina egna bilder. Och där å, ä, ö funkar!

Maj Björk och Caroline Liberg skriver i Vägar in i skriftspråket – tillsammans och på egen hand (Natur och Kultur 2003) hur viktigt det är med skaparlusten hos eleverna. Hur de ibland behöver börja med bilden för att få igång berättandet och skrivandet. Ju yngre barnen är desto viktigare kan det vara, men det fortsätter vara viktigt även sedan barnen blivit äldre. Att släppa det lustfyllda hämmar kreativiteten och därmed skapandet. Och att skriva är att skapa. De barn och ungdomar som har svårt att få styr på pennan när de ritar och skriver har stor hjälp av datorn. Jag har sett elever som tidigare vägrat arbeta i skolan kasta loss sedan de fått börja med att skapa på det här sättet. De har inte fått göra ”roliga grejer” på datorn som belöning sedan de tragglat med pennan och slitit sitt hår, de har fått börja i det. Och fortsätta. De har gjort stordåd.

När jag testade Chogger laddade jag först upp bilderna på BeFunky och valde Cartoonizer för att få serielook-effekt på dem. Sedan registrerade jag mig på Chogger, valde New Drawing och laddade upp bilderna en och en genom att klicka på kamerasymbolen. Det man bör tänka på är att genast klicka på pilsymbolen i verktygsraden när man har laddat upp en bild, annars råkar man rita på bilden när man ska flytta den eller ändra storlek. Men det är ingen fara om man glömmer bort det. Med bakåtpilen kan man alltid ångra misstag.

I Chogger kan man både rita egna bilder och ladda upp färdiga. Många valmöjligheter alltså. Man kan också lägga in pratbubblor och textrutor.

Här är ännu ett sommarminne:

Svårt att se texten, jag vet. Jag borde ha lagt till en rad och haft större rutor i varje rad. Men man lär sig av sina misstag.
När man laddar upp serien gör man det antingen från datorn (Jag tog en skärmdump = bild av skärmen) eller så bäddar man in den med embed-koden man får. Det går att göra serien privat eller offentlig. I användarvilkoren står att man ska vara minst 13 år och att man då behöver föräldrarnas tillstånd. Är man över 18 får man bestämma själv. Vill man använda tjänsten med yngre elever får läraren skaffa ett klasskonto som läraren ansvarar för.

Jag testade också att låta semesterbilderna få serielook på Convert to Cartoon. Det var lite enklare än på BeFunky eftersom man inte gavs lika många valmöjligheter. En smaksak. Annars gillar jag BeFunky och allt man kan göra när det gäller bildredigering där.

Fler tjänster där man kan göra serier på olika sätt hittar du här.

Share

10 reaktioner på ”Gör serier av egna bilder på Chogger

  1. Jag har helt nyligen haft ett möte med ”de som bestämmer” angående nödvändigheten av att utveckla arbetet med läsande och skrivande. Just skaparlusten och barnens egen drivkraft är mina ledstjärnor och jag hoppas att det kan bli verklighet av några av mina idéer. Möjligheterna är ju oändliga!

    Om inte tappar jag nog sugen snart.

  2. Bra, bra , bra att du har pratat med ”de som bestämmer”! 🙂 Man behöver uppbackning. Jag hoppas verkligen inte du tappar sugen, Ingela. Eleverna behöver pedagoger som vill och vågar. Som ser dem.
    Åh, vad jag önskar inför 2011 att pedagoger och elever kan få uppbackning. Att det inte ska vara så svårt. Att man får sparka Jante i arslet. Att det inte ska få vara tystnad mellan kollegor utan välvilja. Jag önskar! Och tror.
    Skriv om hur det går Ingela – snälla gör det.

Kommentarer inaktiverade.