Unconferences, eller knytkonferenser, börjar bli hett

Äntligen.

Något händer i Skolsverige. Man vill nätverka. Det är bra, mycket bra, för det är i utbytandet av idéer som saker kan ta form. Det är i slipandet av tankar som utveckling sker. Jag tror inte att det sker genom att ta efter färdiga koncept. Därför tror jag inte heller på frågan ”Har någon provat och sett att det fungerar i en klass?” För det som fungerar i ett sammanhang behöver inte fungera i ett annat och vice versa. Det är i sammanhanget det får ta form efter de förutsättningar som finns.

Tillbaka till knytkonferenstanken. Efter att ha varit med på Sweden Social Web Camp 2009, var jag övertygad om att detta är ett bra sätt att ha konferens på. Här hittar du en film om hur det fungerar praktiskt när många delar med sig.
Kort fungerar det som en social sammankomst där man formar innehållet under själva knytkonferensen. Tillsammans. Här en blid på The Grid där de olika träffarna sätts upp:

Och så samlas man där det finns plats. Under en ek går bra.

Efter WebCoast i Göteborg i mars i år hade jag samma övertygelse. Därför är det otroligt roligt att tanken hittar in i skolans värld. Jag säger skolans värld, för jag tror att vi ibland stänger in oss lite i vår värld. Vi pratar helst med varandra på särskilda skolkonferenser. Det är nästa sak jag vill lobba för att bryta upp.

I dagens DN kan man läsa om årets Sweden Social Web Camp på Tjärö i Blekinge. Där samlas åter igen människor som är intresserade av nätet. Oavsett yrke. I artikeln uttalar sig Kristin Heinonen om att knytkonferensen är för alla och tar som exempel dem som vill prata skola. Vi kan dra nytta av andra yrkesgrupper i skolan. Nu börjar appar till pekplattor och annat bli stort. Då pratar vi om att ”Vi skulle vilja ha det här och det här, fast på svenska!” Bra. På en knytkonferens av större slag kan man hitta dem som kan hjälpa till. För det är det som är själva grejen; vill man något ser man till att hitta vidare.

På Skolforum kommer det att finnas tid för en mindre knytkonferens kallad #EdcampStmlm. Yes, säger jag! Jag tycker det är bra och tycker Anna Kaya och Per Falk som står bakom idén ska ha all cred. Men om ett par år, när tiden är mogen, då anmäler vi oss alla till Sweden Social Web Camp eller WebCoast, eller någon annan knytkonferens där även människor från andra yrkeskategorier deltar, och vidgar våra vyer. Det är min önskan.

Skolan kan.

Share

2 reaktioner på ”Unconferences, eller knytkonferenser, börjar bli hett

  1. Ja, det gör vi med all sannolikhet! Skolan behöver närma sig samhället och vi lärare behöver kliva ut ur vår, ibland, isolerade skolvärld och få ny input! Men vi behöver också tid att reflektera och analysera med varandra. Vilket vi ska göra på vår edcamp. 🙂

    Här är länken till #edcampsthlm: http://edcampstockholm.wordpress.com

  2. Tack för länken Anna! Det kommer att bli bra. Både internt och externt behövs. Ibland hittar vi inte ut i det externa, men var sak har din tid. Tummen upp!

Kommentarer inaktiverade.