Draw Something med fokus på samarbete

Först var det Wordfeud, det där Alfapetliknande spelet. Sedan kom Draw Something. Nu spelas det runt om på landets skolor och säkert på många kontor. Och toaletter.

Man laddar ner appen på sin telefon eller pekplatta och sedan väljer man vem man vill spela mot. När spelet är igång väljer man mellan tre olika ord på engelska som man ska försöka rita. Ett slags Pictionary i modern tappning. Motståndaren gissar ordet och om det blir rätt, får båda spelarna poäng. För dessa poäng kan de sedan köpa till extra färger eller hjälp.

Det som gör spelet speciellt, och som är värt att uppmärksamma, är att båda måste anstränga sig för att hjälpa till så att båda kan ta sig vidare. Man är inte ute efter att krossa den andre. Gissar motståndaren fel, är spelet slut. Båda är ute ur leken.

Man kan se den gemensamma svarstiden, hur lång tid man brukar använda för att rita, den gemensamma svårighetsgraden på de ord man väljer och så vidare. Visst kan man se en procentuell uppdelning mellan spelarna vad gäller poäng som man har norpat åt sig, men de gemensamma framstegen är i centrum.

Kanske är det här en trend som kommer att fortsätta. Trenden att få in spelifieringsmoment i vardagen för att hjälpa varandra att utvecklas. Kanske får vi se mer av sådant här i skolan. Som en reaktion på de skolspel som ofta fokuserar på enskilda vinster och inte på samarbete.

Jag hoppas.

Share