Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka)

Att fixa tider och bokningar till utvecklingssamtal – det går att göra på ett smidigt sätt. Här ska jag berätta om Doodle och WhenisGood.

Doodle
När jag för några år sedan deltog i Skolverkets referensgrupp för IT i skolan, använde de sig av Doodle för att vi skulle kunna boka in tider till ett kommande möte. Jag använde sedan samma verktyg i den nätverksgrupp om digitala verktyg, som jag hade hand om i kommunen, när vi skulle ordna samåkning till en IT-mässa. Och efter det spred sig verktyget till flera av de olika skolorna på vår lilla ort. Det är nu ganska väl använt på sina håll just när det gäller att boka utvecklingssamtal. Bra, det var så det var tänkt. Att det nätverksgruppen gjorde skulle ge återverkningar på skolorna. För jag tror att vi måste hitta smidiga sätt, när dokumentation och annat tar allt mer tid. Vi måste våga lägga sådant som tar för mycket tid åt sidan och hitta lösningar.

Problemet med Doodle var dock att man tidigare kunde göra dubbelbokningar i verktyget. Det gällde att hålla koll. När jag nu skulle skicka ut en bokning inför nästa termins utvecklingssamtal, då vi ska sätta mål inför kommande termin, upptäckte jag ett sätt att förhindra det. Någon frågade på Twitter om hur jag gjorde, därav detta inlägg. Gå alltså in på www.doodle.com.

1. Klicka på Skapa tidsförslag.

2. Välj titel för eventet. Lägg in en beskrivning. Det här är viktigt, för det är inte så lätt för alla att veta exakt hur man ska göra första gången man ska boka en tid. Någon har inte sett att man ska klicka på Spara, någon vet inte att man måste klicka för att se alla förslag. När du har gjort klart allt kan du testa själv och redigera beskrivningen efter hur just ditt bokningsförslag ser ut. Min beskrivning blev så här. Planka gärna det du vill:

3. Välj dagar och sedan vilka tider som gäller de olika dagarna. (Jag gillar Doodle just av den anledningen att man inte behöver ha samma tider varje bokningsbar dag).

4. Nu kommer du till Inställningar. Gör följande val om varje deltagare bara ska kunna göra ett val och om varje tid bara ska kunna väljas av en person.

5. Bjud in via epost eller kopiera länk och lägg ut.

WhenisGood
Om du vill göra en enklare förfrågan om t.ex vilka tider som passar bäst till ett gemensamt möte, kan du använda onlinevertktyget WhenisGood. Du behöver inte skapa konto, men måste spara en kod så att du kan hålla koll på din förfrågan. Deltagarna klickar i tider som passar och du ser vilket förslag som har fått flest prickar. Så här:

Om du klickar på deltagarnas namn i vänsterspalten kan du se vilka tider just den har valt och även om den har lämnat ett meddelande. Snabbt, smidigt och tidsbesparande. Tipset kom från någon på Twitter via min man som inte kom ihåg vem det var.. Är det du som har tipsat, hör av dig, så ska jag ge dig cred.

Share

3 reaktioner på ”Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka)

Kommentarer inaktiverade.