Gör bok av din blogg med Blogbooker

Om du vill spara din blogg i pappersform av någon anledning, kan Blogbooker vara något för dig. Du kanske vill bläddra i den när du sitter på ålderdomshemmet – vad vet jag.

Det först du måste göra är att exportera din blogg i xml-format. Det gör du inifrån administrationen. Sedan går du till Blogbooker och laddar upp filen. Skriv också in bloggadressen och välj hur du vill att pdf:en ska vara utformad. Vill du ha den i A4-format, vill du ha med innehållsförteckning, kommentarer och fotnoter? Sedan är det bara att köra.

Framsidan på boken blir inte så uppetsande i Blogbooker. Vill du utforma den som du vill får du redigera pdf:en i ett program som klarar det.

Den färdiga pdf:en kan du ladda upp på Calaméo och göra så den blir blädderbar webben. Se nedan. Du kan också välja Issuu, men där är det vissa begränsningar i antal sidor och mb, så se upp. Jag laddade upp på båda ställen, men fick problem med att hämta embedkoden i Issuu. Programmet ville inte. Kanske lyckas du bättre än jag med annan fil.

Man skulle också kunna tänka sig att publicera boken på Vulkan eller något annat förlag där man kan publicera egna böcker. Just det företaget har jag vänner som har dålig erfarenhet av när det gäller kvalitet och service, men det kan vara värt att testa om man absolut vill ha en bok man kan hålla i.

Jag testade att skriva ut min förra blogg där jag gjorde mina första stapplande IT-kliv. Innehållsförteckningen är urlång, så själva boken börjar inte förrän framåt sidan 20. Det jag gillar är att man får länkar som fotnoter. Och att den delas in i kapitel efter i vilken månad inlägget är skrivet. Mycket smidigt!
Klicka på tidningen om du vill se den i större format.

Tack till Stellan som hittade tjänsten via Twitter och tipsade vidare om den!

Share

6 reaktioner på ”Gör bok av din blogg med Blogbooker

  1. Kanske något att tänka på när man ska dra sig tillbaka. Blicka tillbaka, skratta och förundras över tankar som varit del av ens hela yrkesliv. Japp, har alltid velat skriva en bok, det får nog bli det här.

  2. Fortsätter det så här så får du vinter här också! Mycket snö just nu. 🙂 Men webbkamera funkar det med!

  3. Tack för tips på Twitter 🙂
    Det här kan ju faktiskt vara något, beror lite på hur projektet kommer att utformas. Så här skulle man kunna använda BokBlogger i ett läsprojekt (kanske?)

    1. Högläsning (gemensam bok eller novell)
    2. Eleverna diskuterar/reflekterar i grupper
    3. Eleverna skriver in en sammanfattning av sin diskussion på en bokblogg skapad för just den gruppen. (Här kan Aidan Chambers modell för boksamtal användas föreställer jag mig)
    4. När man är klar med boken eller de utvalda novellerna gör man en BlogBooker-bok.

    Vi får se, jag har inte hunnit ägna mer planering åt projektet än så, men imorgon har jag några timmars planeringstid. Vi får se vad jag kan åstadkomma då.

Kommentarer inaktiverade.