Julklapp till lärare

Får jag ge en julklapp till en lärare blir det boken Inte bara tennis av Peter Barlach. Det är egentligen en ungdomsbok, men den behöver läsas av dem som har barn och ungdomar i sin närhet. Som lärare har.

Boken handlar om en 12-årig kille, John, som mister sin mamma i en olycka. Kvar är han, hans syster och pappa. Johns tankar och känslor beskrivs på ett sätt som bara en som har upplevt hur det är att mista någon kan beskriva. Och Peter har upplevt det. Precis som bokens John var han 12 år när hans mamma dog. Han beskriver hur hans kompisar, lärare och andra vuxnar bemöter honom. Det är viktig läsning. Urviktig. För en tolvåring som mister en förälder kan också mista den förälder som finns kvar. Inte kroppsligen men själsligen. Han blir ensam. Och de vuxna, framförallt lärare, som finns i hans närhet kan förvärra så mycket genom att inte förstå.

En väg till viss erfarenhet är den här boken. Jag läste igenkännande och var glad och rörd över att någon kan beskriva det boken handlar om på det här sättet.
Hade den inte varit så viktig, hade jag inte tipsat om den. Men den är fantastiskt viktig. Det är en bok som man ger någon man vill ska ha det allra bästa.

Oj, jag ser nu att man måste beställa senast idag för att få boken före jul! Skynda att fynda. 100 spänn är inte mycket för något som gör skillnad.

Share

7 reaktioner på ”Julklapp till lärare

  1. (svar) Visst var det bra bytt! Och med tanke på att det inte ens var min egendom jag bytte bort så hade jag ju allt att vinna! 😉

  2. Raz, vad säger du?! Bytte du bort Malins grejer? Nä nu… Och jag som tyckte du var en trevlig prick särskilt efter tavlan och insomningskrämen.
    Var de också någon annans…. :-O

  3. Tack för boktipset – alla boktips mottages tacksamt … Här är mitt till dig: ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” av Linda Olsson – en riktig bokkaramell …

  4. Tack kära Öpedagog! Var tvungen att kolla upp boken och hittade detta: ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger är en stark och gripande roman om kärlekens kraft, om de val vi gör i livet, om hur vi hanterar sorg och förluster, men framförallt om vänskap.” Låter bra. Tack för tipset!

  5. Mm…en underbar bok. Jag läste boken när jag skulle göra ett temaarbete där det var meningen att eleverna skulle ”arbeta” med döden. Boken var så att säga en inkörsport till arbetet…

Kommentarer inaktiverade.