iPads – var hittar jag bra appar till förskolan och skolan?

Här finns ett urval av sajter där man kan hitta appar som passar bra för förskola och/ eller skola (Klicka på respektive namn):

Digital inn
Uppdelning i förskola, grundskola (yngre och äldre elever) samt gymnasie.

Diigo.com
Ansök om att få tillhöra gruppen Appskafferiet. Där samlar pedagoger appar under olika nyckelord, vilket gör det lätt att navigera och hitta det man söker.

Skolappar.nu
Här kommer det att finnas en länksamling. I skrivande stund är sajten inte igång, men det jobbas för fullt bakom kulisserna.

På facebook finns flera grupper. Ansök om att få gå med i:

 • iPads i förskola och skola
 • iPad Sverige

Om faran med att glömma bort pedagogiken eller Om glädjen i att se utveckling  (Välj själv en av rubrikerna)

Jag gillar appar. Men inte för att de är appar utan för vad man kan göra genom dem. Och jag gillar inte alla appar. Ibland tror jag att vi kan bli smått förblindade av glassigheten i en app och att den levereras genom en teknisk pryl. Ibland kanske vi glömmer bort pedagogiken.

Det behavioristiska tankesättet lyser tyvärr igenom i många appar. Rätt svar är lika med applåder. Barnen gillar dem, jovisst, men de lär sig också att man får uppmuntran om man gör rätt enligt det appmakaren har tänkt ut och inte när man vågar tänka utanför ramarna. På så vis kan vi fostra barnen in i talanginställningen, den inställning som gör att man bara väljer uppgifter där man tror att man säkert ska lyckas, inte uppgifter som utmanar och kräver ett entreprenöriellt tänk. Apparna kan styra oss in i den inställningen om vi tillåter dem att göra det. Men en app kan också vara att skapa, tänka själv och att samarbeta.

Att spela ett spel i hop med andra, att ta en skärmdump på spelet, mejla bilden till klassens blogg och berätta om vad man har gjort – det är att ett sätt att ta appen ett steg vidare. Att inte vara slav under den utan att anpassa den efter en pedagogik som utvecklar berättandet och kommunikationen.

Andra appar stödjer kreativitet, samarbete och andra viktiga förmågor och med rätt stöd av pedagogen kan de användas på ett bra sätt.

Vill du veta hur enkelt det är att blogga från ipaden med ett enkelt knapptryck, kan du se den här filmen där några förskoleklassbarn berättar hur de gör.

 

 

 

Share

9 reaktioner på ”iPads – var hittar jag bra appar till förskolan och skolan?

 1. Så bra att du lyfter fram en annan syn på appanvändningen i skolan. Fick mig att tänka i lite andra banor som jag ännu inte hade utforskat. Tack!

 2. Precis det här har varit min största (och kanske enda) invändningen mot ipad. Att det är väldigt lätt som mindre van IT-användare att fastna i att bara köra en app rakt upp ocn ner, att det blir konsumtion istället för produktion.
  Våra barns pedagoger i förskolan vill gärna ha ipads, vilket jag egentligen stödjer. Problemet är att det enda de använder den dator de har idag till är att låta barnen spela på den. Själva. Enligt turordning. Det är ingen som helst pedagogisk tanke med användandet och då ligger det nära till hands att tro att det blir likadant med en ipad som ju är lite mer ”låst”.

 3. Väldigt bra tanke och något som jag med mina kollegor diskuterat en del. Jag har varit väldigt försiktig med såna appar och fick mig en tankeställare tidigt i våras när jag kände att barnen blev mer konsumenter än producenter vilket inte är mitt syfte när vi presenterar nya digitala verktyg i förskolan. Jag tänker att det även är viktigt med vilka begrepp vi använder när vi pratar om tex användandet av iPad. Hos oss ”jobbar” vi med iPad, och vi förklarar tydligt vilka olika verktyg i iPaden som man kan jobba med tex pussel, foto, film, skapandet av egna sagor, rita och skriva, sen kan man såklart spela memory men det finns från vår sida en pedagogisk tanke kring memoryspelandet.

 4. Toppen! Super med bra sammanställning. Men kan du ändra på facebooknamnet, ska vara: iPads i skola och förskola. (skola kommer först) Annars hittar man den inte när man söker.
  /Lena

 5. Hej Christina!
  Det är alltid lika intressant att läsa dina inlägg! Jag undrar nu om du eller dina barn har testat några e-läromedel på iPad eller liknande? På Liber finns t.ex. kartwebben Columbus och Espresso, som har material i alla skolämnen för F-6.

  Kolla gärna in dem här:
  http://www.liber.se/Grundskola/e-laromedel/

  Testa gärna ett utvärderingsabonnemang, gratis i två veckor, så vore det verkligen intressant att få läsa ett inlägg om e-läromedel senare!

  Vänliga hälsningar
  Aya Stehager
  Förläggare i svenska på Liber

Kommentarer inaktiverade.