Twittercensus visar Twitteranvändandet

För några år sedan trodde man att Twitter hade nått sin kulmen och att intresset nu skulle dala. Det visade sig vara fel.

Men att ha fel är inte farligt, och Hampus Brynolf, som tidigare förutspått Twitters tillbakagång, erkände sitt misstag när han nu presenterade kommunikationsföretaget Intellectas undersökning, kallad Twittercensus, om svenskarnas twittervanor. No big deal.

Det man nu kunde visa på var statistik som visar en ökning av användarkonton och deltagande på Twitter. 299 000 svenska konton har man hittat. 171 000 av dessa har twittrat de senaste 30 dagarna och kan kallas aktiva. Fortfarande står alltså en mindre del av befolkningen för det mest intensiva användandet. Man kan och bör kanske fråga sig vad det får för konsekvenser. Och när frågan är ställd kan man ta tag i svaret. Om Twitter är en del av samhället just nu, kanske inte om tio år, men just nu, då kan vi behöva känna till lite om hur det fungerar. Så vi vet om vi ska använda tjänsten i något sammanhang någon gång. Precis som vi vet hur buss, tåg, flyg och skateboard funkar på ett ungefär och har ett hum om hur vi ska använda dessa kommunikationsmedel om situationen skulle kräva det.

Jag tittar på själva grafen och ser uppdelningen i kategorierna skola, kändisar, sport, media,”bubblan” m.m.

Själv får jag vara blå som är skolfolkets färg, men jag finns med i periferin av media-/bubblanfolket.

Bubblanfolket fanns med redan på den tiden då folk hittade till Bloggy, den svenska mikrobloggtjänsten som många häckade på innan de gick över till Twitter. Främst utgjordes den av tidiga sociala medier-användare som mediefolk. Att jag hamnar där var ungefär som jag trodde, jag pratar nog en hel del med folk utanför skolan. Att hitta till andra yrkeskategorier och ta med mig tankar som utväxlas där in i mitt yrke och att kanske få berika andra med tankar från skolan, har alltid gett mig mycket. Men alla är olika och inget är bättre eller sämre, vi hämtar bara inspiration på olika ställen. No big deal, det med.

Vill du hitta dig själv i grafen, kolla då in här och skriv in ditt namn eller Twitternamn i den blå rutan under grafen. Det kan vara intressant, men är egentligen ingen big deal, det heller. Livet snurrar vidare ändå, med eller utan grafer. Men de kan vara vackra och de kan vara ganska intressanta.

 

Share

3 reaktioner på ”Twittercensus visar Twitteranvändandet

  1. Tyckte att det var ganska intressant och kul att se den grafen. Hittade dock inte mig själv men det kändes inte som en ”big deal” 😉 även om det hade varit intressant att se i vilket sammanhang man sätts in i.

  2. Hej Simon! Kan det vara så att du är ny på Twitter? Då kanske den inte fångar upp tweetsen riktigt. Kolla igen om ett tag! Kanske funkar då. 🙂

  3. Nu kollade jag in kriterierna. Man måste ha twittrat en gång per dag och den senaste månaden för att det ska visas i grafen. Ja, ja, no big deal.

Kommentarer inaktiverade.