Barn som vill lära sig programmera

Barn som vill lära sig programmera – hur hjälper man dem?

Eftersom jag inte är helhaj på att programmera själv, så är det inte så lätt. Men det finns sajter där de kan få hjälp med grunderna. Jag har skrivit om några sådana tidigare och du hittar dem bland annat här och här.

I somras fick vi en fråga från Twittervännen @ReneeGoth som jobbar för Roborobo om vi ville testa deras robotkit. Tja, varför inte. Om det inte finns några förbehåll, så kan jag visst testa (Nej, skicka inga förfrågningar från annat håll nu – jag hinner inte). Och dessutom kunde 13-åringen få vara testpilot.

Vi satte igång med kitet en sensommarkväll. Det var ett skruvande och pillande med små, små muttrar. En 13-åring, en 16-åring och en mamma satt där i ca en timme och hjälptes åt. Fredagsmys fast utan chips liksom. I kitet fanns delar till en mängd olika robotar, men man kunde bara bygga en i taget. Delarna skulle sedan återvinnas till nästa robot så att säga. Och det tog tid att bygga. Finmotoriken sattes på prov.

Vi hade lite problem med att få igång programvaran för programmeringen i datorn, men det berodde på att vi inte kände till funktionen för autokonfigurering som fanns i programvaran. Med support från dem vi fått låna kitet av gick det sedan vägen.

Här hade 16-åringen tröttnat. 13-åringen däremot fortsatte på egen hand. Programvaran installerades i hans PC och sedan var det drag och släpp som gällde. Olika kommandon i olika ordning gav olika resultat. En robot blinkade på olika vis, en annan körde enligt den ordning 13-åringen bestämt. Han var nöjd.

Här kunde det ha tagit slut. Klart liksom.

Men programmeringen gav mersmak. En bok i html letades fram. Javascript fanns att hitta på nätet. 13-åringen kunde inte från början, men han lärde. Snart hade han kodat ett test med olika svarsalternativ. Just nu är han inne på att programmera en annan grej. Något som verkar svårt för en itmamma, men som jag tror att han reder ut med lite hjälp från olika håll. Vid ett tillfälle lyssnade jag med ett halvt öra när han berättade om en programmeringsuppgift som han hade på gång. Jag frågade om han hade fått uppgiften i skolan, när han tystnade och tittade på mig som om jag var det dummaste på jorden. Men visst kan man väl få sådana utmaningar i skolan? Visst?

Lgr 11, kap 2.2:

Läraren ska

• ta hänsyn till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande

• stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan

• ge utrymme för elevens förmåga att själv skapa och använda olika uttrycksmedel

Lgr11, Teknik, Syfte, kap. 3.19:

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för teknik och förmåga att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. (..) Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar.

Visst?

 

 

Share

9 reaktioner på ”Barn som vill lära sig programmera

 1. Visst, i en perfekt värld så… På min skola har man teknik sista terminen, i nian – that’s it. Men DÅ borde man kunna få en sån uppgift…

 2. Lärarnas sätt att arbeta måste förändras. Kanske en pedagog med sociala biten i klassen som huvuduppgift och klasscoach, och de andra kommer in som experter och ger bra matteundevisning, teknikundevisning osv och naturligtvis har tiden och skapar integrering mellan ämnen. vi kan inte greppa alla områden längre. Allt det nya kräver sin tid att hålla sig ajour. Tänker tex på rymden som område. Hur gammalt skräpinfo serverar vi eg?

 3. Vad kul att det blev så bra till slut. Vi har nu skrivit en easy guide, så att andra inte ska drabbas av samma problem.
  Jag sitter ju och arbetar med ett ämnesöverskridande robottema för grundskolan och hoppas på att ha något att visa upp på rikskonferensen Tekniken i skolan 24-25 september. Förhoppningsvis hittar vi ett sätt att tillsammans med skolan få in detta i undervisningen. Tips mottages tacksamt 🙂

 4. Det finns några bra ingångar för barn att börja programmera. Jag tror att det viktigaste är att börja ”tänka” i algoritmer, och så att det finns ett programspråk där man kan ta fungerande exempel och ändra lite på och se hur det ändras.

  Stefan Pålsson skrev lite om Scratch som är en ganska tillgänglig miljö som även finns på svenska! Jag har testat och är imponerad över hur lätt barn kan bygga vidare på exempel som finns eller som man ger dem. http://omvarld.blogg.skolverket.se/2012/08/03/scratch-kreativ-teknik-och-nya-larandeperspektiv/

  Vill man börja med algoritmer fast utan datorer/robotar kan man göra det ”i praktiken” så här: http://drtechniko.com/2012/04/09/how-to-train-your-robot/

  Bor man i Malmö kan man skicka sina barn på Coder Dojo. Intressant att det finns professionella programmerare som tycker att kodkunskap är så viktigt att de ställer upp och hjälper unga på sin fritid! http://malmo.coderdojo.se

  Lego Mindstorms NXT är ungefär som Scratch i komplexitet men jag har fått uppfattningen att det är svårare att motivera barn att använda Lego-robotarna än att göra små spel och kul saker i Scratch.

 5. Tack för era kommentarer! Jag tänker att det här med programmering inte enbart behöver platsa under ämnet teknik. Engelska? Eller att träna förmågan att ta till sig information genom att läsa manualer, att man får lösa problem etc. Ett projektarbete där man får utveckla många olika förmågor?
  Scratch kommer ofta upp som exempel. Det är suveränt och jag har skrivit om det tidigare (en av länkarna i inlägget går dit). Men en del elever tycker inte att det är vad de är ute efter.
  Coder Dojo är också ett bar initiativ! Men jag tänker att det kanske skulle gå att göra fler sajter lättillgängliga för barn och ungdomar om de inte bor i en storstad och kan ta sig till sådana ställen. En programmeringscommunity för yngre?

 6. I det pedagogiska programmet jag nu försöket få ihop så ingår inte bara teknik, utan även svenska, engelska, matematik, fysik, kemi, samhällskunskap, bild och filmkunskap. Jag tycker själv om att få en helhetsbild och det är det jag vill kunna leverera till de som också vill ha det så.
  RoboRobo kommer att finnas i Norrköping nästa vecka, på konferensen Tekniken i skolan. Jag hoppas att vi ses där.

  PS. Ja, jag gör lite reklam för oss nu, men jag tycker ju att det är så roligt och jag vill berätta om det och få feedback från så många som möjligt nu 🙂

 7. Jag undrar om det finns såna verkstad i Stockholm…nån som vet? Undrar om det finns nåt för vuxna som vill lära sig teknik på sin fritid…nån som kan tipsa mig om detta?

 8. Hoppas du får svar från någon. Själv bor jag på Västkusten och har dålig koll på Stockholmstrakten.

 9. Tekniska museet har Robotverkstad med Lego-robotar. På lördag 10/11 kommer Robot-SM utspela sig på Tekniska museet och då kommer både de och vi på RoboRobo Nordic köra workshops också. Det passar både barn och vuxna.

Kommentarer inaktiverade.