Föremål från Minecraft som dimper ner på skolgården?

Nu kan du ta in föremål från Minecraft i din omgivning. Varför inte placera Eiffeltornet på skolgården? Se hur det skulle se ut och berätta sedan för andra om hur ni chockade världen genom att montera ner det och bygga upp det på skolan en mörk natt. Det handlar om Augmented reality, eller förstärkt verklighet, som det kan översättas med.

Med appen Minecraft Reality är det möjligt. Jag testade och försökte få ett Minecraftflygplan att flyga över området där vi bor. Det funkade dåligt, men jag tror det berodde på att dimman låg tät över Hakefjorden. I instruktionerna står att det måste finnas många detaljer i bilden för att appen ska kunna känna av bakgrunden. Till slut lät jag istället en Minecraftbil köra rakt över dotterns teckning. Det funkade bra.

Man placerar föremålet mot bakgrundsbilden genom att zooma, vända och vrida tills man är nöjd med proportionerna. Sedan kan man ta bilder ur olika vinklar.

Jag hade kunnat dela med mig av bilderna på Facebook eller Twitter om jag hade velat. Tanken är annars att man ska kunna ta del av andras bilder genom att använda appen på olika platser i världen. Bilder som är tagna i närheten av där man befinner sig visas i appen och man kan se dem så som någon annan har valt att framställa platsen.

Men skolan då? Vad har appen där att göra? Många unga (och äldre) älskar Minecraft. Ge dem chansen att visa och berätta om vad spelet betyder för dem. Gör det för att hjälpa dem att hitta en ingång till skriftspråket. Eller en vidareutveckling av det. Gör det för att ta deras kunskaper på allvar. Gör det utifrån läroplanen Lgr11:s syften i:

Bild

Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.
I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. Den ska också uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och att arbeta på ett undersökande och problemlösande sätt.

Engelska

I mötet med talat språk och texter ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att sätta innehållet i relation till egna erfarenheter, livsvillkor och intressen.

Svenska

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. (…) Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

När jag först läste texten, som handlade om appen som precis har lanserats på Minecon i Paris, fattade jag det som att man skulle kunna använda sina egna Minecraftbyggen i appen. Men jag hittade det inte.. Nä, det går inte i appen, dock går det att ladda upp bilder på Minecraft Realitys webbplats. Tack Johan Sölve som visste på råd! Men. Jag lyckades inte. Antingen beror det på mig eller på webbplatsen. De flaggar för att funktionen är så ny så att det kan bli vissa problem. Men om och när det fungerar perfekt tror jag att appen kan lyfta och hjälpa många som fascineras av Minecraft. Främst ser jag hur det kan hjälpa kreativa och språkliga uttryck, men det finns säkert fler saker som kan utvecklas.

(Tack Martin Palacios som tipsade på facebook! Viktigt att credda den som creddas bör.)

Share

En reaktion på ”Föremål från Minecraft som dimper ner på skolgården?

Kommentarer inaktiverade.