Programmera enkelt med Breadcrumb

Jag får ibland frågor från elever som vill lära sig programmera. Helst i programspråket java. Antagligen för att de vet att många spel är gjorda i det. Och varje gång jag letar efter onlinekurser är det lika svårt. En länk jag hittade, tyckte eleven var alldeles för komplicerad. När jag slängt ut frågan på Twitter eller i en facebookgrupp, får jag höra samma sak från folk som kan det där: Börja inte i java. Det är svårt. Börja enklare och lär dig förstå.

Jonas Nockert rekommenderar att de först ska lära sig programmeringsspråket Python. Som Spotify sägs vara gjort i. För att lära sig logiken, vilket även Erik Johansson trycker hårt på.

Java är svårt. Claes Magnusson tipsar om Appinventor som man kan lära sig här.

Jag testade en superenkel sak idag och tror att det kan vara ett sätt att förstå lite mer om hur man programmerar. De första stapplande stegen är tagna med hjälp av Breadcrumb. Man skriver vad som ska hända, ger olika alternativ och länkar till olika sidor. Och så händer det!

Klicka på länken och följ olika alternativ, så får du se hur det färdiga resultatet blev: Läskiga monstret

Jag är mäkta stolt! Först fungerade det inte, men det berodde på att jag glömt skriva in vart ett av alternativen skulle leda. Sedan hade jag svårt att få tag i den färdiga questen. Man skulle antingen klicka på QR-koden för att köra den i datorn eller fotografera den (jag valde appen QR reader) för att få in den i mobilen.

Har du klickat på QR-koden som dyker upp när du har gjort klart allt och då fått länken, kan du dela ut den till resten av klassen. Men det här ska eleverna själva göra. Här finns förresten en manual för hur det går till. Läraren kan väl också få prova, men låt eleverna få producera och lära sig att både fundera ut en berättelse, vad man ska fråga om och vart allt ska leda. På köpet lär de sig hur ett spel är uppbyggt. De första trevande stegen.

Jag är säker på att de kommer att göra en mycket mer spännande berättelse än jag gjorde.

Share

2 reaktioner på ”Programmera enkelt med Breadcrumb

Kommentarer inaktiverade.