Snart kan du (kanske) enkelt göra ditt eget iPhone- och iPad-spel

Ni som har följt bloggen ett tag, vet att jag letar efter ljus och lykta efter någorlunda enkla sätt att programmera spel. Flera av de barn och unga som jag träffar på frågar efter just det. De vill göra. Själva. De är hungriga.

Idag hittade jag Stencyl. Där kan man för tillfället göra egna flash-spel. Vänta! Spel för iPhone och iPad kommer snart. De som är gjorda för iOS. Och det ser lätt ut. Dra och släpp utan kodning. Kolla själva:

Uppdaterat: Mikael O. Bonnier kommenterade att ett problem kan vara att Apple hittills inte tillåtit appar med programspråk och detta spelutvecklingsverktyg skulle kunna vara ekvivalent med programspråk.
Attans! Det återstår alltså att se. Tills dess, programmera nya fantastiska innovativa flash-spel!

Share

7 reaktioner på ”Snart kan du (kanske) enkelt göra ditt eget iPhone- och iPad-spel

 1. Det kostar 1000 kr per år för en Apple utvecklarlicens. Man kan möjligen använda jailbreakade telefoner och paddor gratis med systemet men då mister man garantin. En skola skulle möjligen kunna ha en licens som alla elever får dela på.

  Ett annat problem är att Apple hittills inte tillåtit appar med programspråk och detta spelutvecklingsverktyg skulle kunna vara ekvivalent med programspråk.

  Android-enheter på svenska marknaden har däremot inga sådana begränsningar när det gäller spridande av egna appar gratis (ty man får använda egna eller alternativa app-stores) eller appar med programspråk.

  Systemet nedan kräver nog oftast intresserade högstadieelever:

  Redan nu kan man utveckla ZX81-spel med Zed Ex (gratis på Android Market) och vidarebefordra dem till andra elever med FTP, HTTP-uppladdning (i bl.a. Opera Mini) till app-stores eller Bluetooth mellan enheterna.

  Systemen nedan kräver oftast troligen intresserade gymnasieelever:

  Man kan skriva JavaScript-spelprogram på enheten och öppna i enhetens webbläsare.

  Även på gamla telefoner med Java ME/J2ME kan man utveckla egna spelprogram i 6202-assembler med appen JBit (en MIDlet).

 2. Tack Mikael!
  Det där var lurigt. Utvecklarlicens på 1000 kr känner jag till och det tror jag att en skola kan klara om de verkligen vill.
  Men om Apple inte stödjer det här programspråket, då är det värre. Det finns säkert flera som kan ta tag i lite svårare prpgrammering, men många av de yngre som verkligen vill lära, hittar inte dit. Tröskeln är för hög. Det är dessa jag vill hitta något åt.

  Till en början får vi nöja oss med att man kan göra flash-spel med Stencyl. Och hålla ögonen öppna för att det kan utvecklas vidare.

  Återigen, tack för din input!

 3. Tack för tipset, Elisabet! Jo, Scratch känner jag till. Bloggade om det och några andra spel för ett tag sedan. Tror jag fick med Scratch.
  Vad bra att man kan hjälpas åt så här med länkar. Tack snälla!

 4. Tack igen, Elisabet! Ser helbra ut! Jag letar mest efter sådant som passar både mac och pc eftersom vi har båda varianterna i min kommun. Men alla tips mottages tacksamt!

Kommentarer inaktiverade.