Intryck från Bett 2012 i London

Den stoora skol-/IT-mässan Bett som går av stapeln i januari i London varje år är över. En mässa som lockar till sig väldigt många svenskar. När man vandrar runt bland montrarna och pratar med utställarna, kan man få höra: ”Ännu en svensk?” Typ så. Och på hotellet kryllar det av tillresta svenskar. Det är lika bra att påbörja konversationer i hissarna på sitt eget språk och inte på engelska. På så vis liknar det ett slags Mallorca. Fast utan sol och bad och ledighet.

På själva mässan är det lätt att gå vilse. Det gjorde jag ett annat år när jag hade tappat min karta. (I år gick jag bara vilse på Oxford Street och hotellet.)

Christina Sikström,Trollhättan, och jag bestämde oss för att gå direkt till andra våningen där utställare med fler webbresurser håller till.

Spel, spel, spel och några fruktdrinkar
I år kunde man märka fler onlinespel än för några år sedan. Inget konstigt – det har blivit lite av en hype. Jag tog en trave broschyrer för att kolla upp senare och efter att ha slängt en bunt, blev de jag länkar till nedan kvar. Du får gärna kolla upp dem. Jag är inte helt okritisk till mattespel som ska verka coola och häftiga och där man tror att det ska öka elevernas motivation. Kanske gör det det ett tag, men spel är så mycket mer än så. Och att räkna tal på tid – tja. Var finns de kluriga problem som man skulle kunna lösa ihop med andra? Var finns samtalen om tankegångar där man lär av varandra och om hur andra tänkte när de skulle lösa en uppgift? Räcker det som en ersättning för matteboken? Eller glömmer man bort samtalen och problemlösningen? Men om läraren tar vara på engagemanget och gör något större och vidare av det – då! Då är jag med och spånar gärna möjligheter.

Pora Ora är en gratis onlinevärld där läraren kan skapa konton för klassen och hålla koll på var var och en befinner sig i utvecklingen. I klippet nedan beskrivs det lite mer.

Kanske kan det användas som en del av engelskundervisningen integrerat med SO, matte och annat som tas upp i spelet.  Ett sätt att öva kommunmikation och att på olika sätt öva att beskriva vad man upplever i onlinevärlden.

Två andra länkar (kanske mer eller mindre lyckade, jag har inte låtit testa dem än):

 • Monkey Tales – mattespel där man som lärare kan få prova gratis. Företaget vill gärna få feddback för att eventuellt översätta spelet till svenska. De gör det om intresse finns.
 • Skoolbo – gratis spel på engelska för 4-10-åringar. Lanseras under våren 2012. Finns som iPad-app i AppStore 

Annars gillade jag Googles fruktdrinkar.

Att göra något annat än att ställa fram en vanlig godisskål med kolor är kreativt. Och få folk att le och prata med varandra.

Christina Sikström
Christina Sikström

Elever kodar och jobbar med för dem relevanta saker
Stephen Heppel hade en egen monter, vilket jag tror att han brukar ha på Bett. Där berättade elever hur de lär sig koda i undervisningen och hur de arbetar med för dem viktiga uppgifter. Bland annat har de arbetat med Scratch, vilket de gillade, men det verkar som om de även kommer att få lära sig python, cobol, ruby on rails och att arbeta med app inventor.

Elever på Bett

Allt det där runt omkring
I övrigt är mässan så mycket mer än mässområdet på Olympia. På hotellen hålls workshops och föreläsningar och man åker på skolbesök runt omkring och i London. Jag föreläste på uppdrag av TänkOm och höll två pass om utmaningar och vinster med att arbeta med sociala medier i undervisningen. Just de passen gav väldigt positiv respons. Tackar för det – vad uppmuntrande det är när människor tar sig tid att säga när de är nöjda. Jag höll också ett pass ihop med Joachim Thornström, Ystad, om TänkOm – yngre åldrar och hur man kan arbeta för att utveckla lärandet. Också positivt.

På kvällarna minglas det och nätverkas. Viktigt eftersom vi kan lära av varandra. De kommuner och företag som delar med sig, men som också är nyfikna på andra, är de som kan utveckla förutsättningarna för eleverna bäst. Det är min övertygelse.

Avslutningsvis några mingelbilder, bland annat på Moa från Idol som uppträdde på Apple HQ.

Idol-Moa

Det blev en autograf till dottern ifall att – även om vi inte såg på Idol. Tipstack till Björn Dahlin om att använda appen Adobe Ideas till det ifall man inte har papper och penna med sig..

Autograf i Adobe Ideas
Marie Andersson, Kristina Alexanderson och Gunilla Almgren Bäck
TänkOm får mig att prova japansk mat på Roka. Och att tänka om.

Efter denna suddiga bild avslutar jag med en bra uppmaning hittad i Hyde Park:

Look both ways
Look both ways
Share

6 reaktioner på ”Intryck från Bett 2012 i London

 1. Hej
  Tror du att själva mässan ger ”läraren” någonting förutom ett lyft att få komma till London?
  Jag ser själva mässan som en plats dit skolans/kommunens tekniker skulle åka för att få information om ICT/plattformar/tracking etc.
  De evenemang som arrangeras utanför mässområdet är sådant som läraren skulle besöka istället.
  Eller vad tror du?
  /Peter

 2. Hej Peter!
  Jag tror man kan få ut väldigt mycket olika av själva mässan beroende på vilket yrke man har. Tekniker kan tycka att de tekniska lösningarna som visas främst på bottenvåningen är kanon. Jag själv undviker just de montrarna och letar mig fram till dem som pratar mer pedagogik. Runt omkring på mässan finns flera öppna seminarier som är värda att lyssna på. Så visst kan man hitta något att diskutera vidare och som kan utmana en som lärare. Det tror jag säkert.
  Men mässan börjar upprepa sig och man kan sålla bort mycket om man har varit där tidigare år. Då kan man inrikta sig på det som är nytt och skippa det andra.
  Jag nätverkar gärna och pratar med folk både på mässan och utanför. Det ger mig mycket. Ska man åka iväg tycker jag det är ganska bortkastat att bara prata med dem man vanligtvis pratar med. Så det som sker på andra håll kring mässan kan ge väldigt mycket det också.
  Åker man däremot till London utan att ge sig den på att hitta nya tankar, kan man säkert åka därifrån och rycka på axlarna åt hela grejen.
  Det är nog olika för alla. Mässan blir vad man gör den till.

 3. BETT var väldigt intressant på många sätt. Men man bör vara förberedd innan man åker. Kolla upp seminarier och föreläsningar innan man åker. Tisdag eftermiddag fick jag reda på att jag skulle åka. 12 h senare sitter jag på planet. Det innebar att jag missade mycket tyvärr. Hoppas verkligen man får åka igen med lite bättre förberedelser. By the way när får blir det möjligt att lyssna på ITmamman i vår? SETT ”framtidens lärande” eller? Hade gärna lyssnat på dig i London om jag kännt till det.

 4. Oj, det var snabba puckar, Connythunders! 12 h förvarning.. Vet inte om jag hade fixat det lika lätt. 🙂

  Du har nog helt rätt i att man får mer ut av det om man är förberedd. Jag hade spanat in några montrar innan som jag kunde leta upp och det är jag glad för. Underlättade helt klart.

  Roligt att du vill höra mig föreläsa! Blir glad av att veta det. Har inte fått frågan från SETT än, men om du mejlar fredrik snabel-a rektorsakademien punkt se (Skriver så för att undvika spam) så kanske det blir så. 😉

  Vi kanske ses!

 5. Var på BETT för två år sedan. Tyckte att det var väldigt mycket intressant, hade med mig många tankar hem… men sen blev det inte mycket med det. Det var Internationella programkontoret som bjöd på resan … eftersom jag jobbat mycket med e-twinning. Fick en biljett/resa till 2011 också. Den gav jag rektor. Han tog med skolchef. Inte heller denna resa resulterade i något som vi i kommunens skolor kunde dra nytta av.
  Så jag tycker nog att det där med BETT är en kul, intressant grej – men det har fått lite för hög ”status”. Heter det förresten hypat på innespråk???? Skulle hemskt gärna vilja höra från någon som fått med något hem, som den har kunnat genomföra. Sen tycker jag det är synd att de föreläsningar som du och Joakim T och andra svenskar hade, inte genomförs på några olika platser i Sverige i stället. Det känns lite knäppt att behöva åka till London för att gå på god föreläsning.

 6. Hej Anna-Lena, det är synd om det inte blir så mycket av det efter att man har kommit hem. Själv har jag inte känt så, men som IT-pedagog kunde jag kanske lättare ta med mig mycket av sakerna från Bett ut i verksamheten.
  Jag tror att en stor internationell mässa kan få dit så många fler föreläsare än en mindre i t.ex Sverige. Men nu kommer SETT senare i vår som ska vara en mässa för Norden. Det ger kortare resväg.
  Om det heter hype på innespråk? Nja, ”inne” vet jag inte. Men jag säger ofta så. Det kanske är mina barn som har påverkat mig. 😉 Jag är inte så språkligt strikt i min blogg.
  Joachim och mig och andra svenskar kan man lyssna på i Sverige, absolut, och om man önskar att vi ska prata om samma som vi gjorde på Bett så gör vi det. Kontaktformulär finns där uppe. Jag kommer – lovar! 🙂

Kommentarer inaktiverade.