Bokmässan 2015 – äntligen rivs murar

Äntligen.

imageJag lyssnade på bibliotekarien Marika Alneng och hennes föredrag MIK (Medie- och informstionskunnighet) i Bibliotekspraktiken på Bokmässan idag. Och vet ni vad? Jo, hon framhåller vikten av att biblioteket idag får vara en plats där man läser, söker information, lär sig analysera kritiskt, utvecklar spelkunnighet (Hörde ni?), men också förstår mediers roll i samhället på ett djupare plan. Där ingår att skapa, t.ex. genom att programmera.Biblioteket är därför en självklar plats för att ordna kodstugor och Maker spaces. Det handlar bl.a. om att bygga broar, att skapa läs- och skaparintresse på ett sätt som vi kanske inte varit vana vid tidigare. Att ta tillvara ungas nyfikenhet och inte bygga murar. Att lyfta unga besökare. Lyfta. Att få unga att förstå vad som händer när man skapar likväl som hur man tar till sig andras information. En demokratisk uppgift.
Man behöver idag lära sig så mycket: om filterbubblor, om hur man kan granska kritiskt (inte bara ”Akta dig!”) m.m.

Alneng tipsar om MIK-rummet, som ni säkert har hört talas om, för den som behöver uppdatera sig om hur man kan arbeta med MIK. Där finns kortstegskurser att följa samt MIK kopplat till styrdokumenten.

AnneMarieKSamma dag blir Anne-Marie Körling utsedd till Sveriges läsambassadör av Kulturrådet.Och vet ni vad? Vet ni varför jag hoppar högt av lycka mer än över att jag har så himla stort förtroende för Körling? Jo, som man kan läsa på kulturradet.se: ”Anne-Marie Körling vill nå utanför cirkeln där de som redan upptäckt litteraturen talar till varandra om hur viktigt och berikande det är att läsa. Hon vill komma bort från alla måsten runt läsning och låta unga möta böckerna på sitt eget sätt.”

Äntligen!

I allt jag gör i mitt arbete som lärare ser jag en liten parvel framför mig. En parvel som har ett intresse för något, kanske något jag inte förstår mig på så bra. I allt försöker jag tänka mig in i hur det är möta skolan utifrån denne lille parvels tankar. Ofta tror jag att parveln tyvärr blir mött av en minsann-mentalitet, t.ex. att spel är dåligt och läsning är bra. En svartvit värld. Ett slag i huvudet. Hela vårt kroppsspråk kanske visar det.

Men idag, idag efter Marika Alnengs föreläsning och utnämnandet av Anne-Marie Körling till läsambassadör, då tror jag att vi har kommit en bra bit på väg. Det är dags att göra läsningen viktigare än att göra den till en mur mellan rätt och fel beteende.

Så jag säger: Äntligen!

 

Share

2 reaktioner på ”Bokmässan 2015 – äntligen rivs murar

  1. anonym 22:33/ Ble5vitts konkurrenter e4r samlgita andra lag i hela ve4rlden, inte bara svenska lag. c4ven om vi haft en dipp under den period som du varit supporter (uppenbarligen) se5 e4r Ble5vitt ett internationellt framge5ngsrikt lag och fortfarande pe5 topplistor f6ver spel i CL och Uefa-cupen/UEFA Europa League. Se5 alla lag i hela ve4rlden e4r Ble5vitts rivaler, inte bara Malmf6 och AIK.Jacob/ Det e4r respekt enligt dig? Samtidigt e4r inle4gget ett ”skitinle4gg”, hmm:”BaraBen tycker det e4r mysigt att de he4r me4nnen e4ntligen visar sin re4tta karakte4r och avslf6jar ff6r ve4rlden att machoattityden de tidigare uppvisat bara var en fasad.Eller se5 innehe5ller filmen bara tve5 bf6lande och patetiska ke4rringar.Vilket det e4r, ja det avgf6r ni sje4lva.”…ste5r det ff6rvisso i inle4gget. Alltse5 ber vi le4sarna sje4lva avgf6ra men jag anser att det e4r ”mysigt”, det vi fe5r se.

Kommentarer inaktiverade.