Samtal med en 9-åring

9-åringen, mäkta stolt: Jag hittade en glitch i spelet (Han menar ett online-spel).
Jag: Öh, vad är en glitch?
9-åringen: Meh, vet du inte det?!
Jag: Njaä….
9-åringen: Det är…… (Läs förklaringen på Wikipedia, på NE finns den inte). Så jag har gjort en film, så andra får reda på det.
Jag: Mmmm, så bra. Men, hur gjorde du det?
9-åringen: Filmade med min mobilkamera. Fast det var lite svårt att både filma och visa hur gubben skulle gå på samma gång. Och ljudet blev inte så bra, så det är lite svårt att höra vad jag säger.
Jag: Så du berättade hur man skulle göra?
9-åringen: Ja, jag berättade på engelska, för det ska man göra när man berättar om glitchar.
Jag: Berättade du på engelska? Men du… (Här tänker jag säga att han inte kan säga såna saker på engelska, men lärarådran i mig sätter stopp för det, tack och lov.) Istället säger jag: Kan jag få se?
9-åringen, fortfarande mäkta stolt: Här är det. På YouTube!

Ljudet är verkligen inte särskilt bra, men man hör och man ser.
Bredvid mig står 9-åringen, en stolt kille som har filmat, navigerat och laddat upp material på webben. En kille som har pratat engelska, hojtat frågor till sina föräldrar om ord han måste lära sig för att kunna fullgöra sitt uppdrag. Ett viktigt uppdrag: Att lära världen om en glitch de inte hade en aning om.

Har han lärt sig något? Ja, det är jag övertygad om.

Kan vi tillvarata något av detta i skolan? Ja, det är jag övertygad om, för det finns med all säkerhet en liknande 9-åring någonstans i din närhet.
:

Share

20 reaktioner på ”Samtal med en 9-åring

 1. Jag har en här hemma. En 9-åring alltså. Han har precis klarat en instance och känner sig nöjd med det. Har man ingen 9-åring i närheten så kan man alltid googla för att utöka vokabuläret.Sedan kan vi ju låtsas att vi har koll på spelvärlden. Ta del av Jonas Linderoths forskning, diskutera fördelar och nackdelar om ungas myckna onlinespelande.

  Men att vara lyhörd och intresserad av våra elever och låta dem få dra nytta av sina IT-kunskaper i den vardagliga undervisningen i skolan, tycker jag är viktigt.

 2. Japp visst lär han sig… Ibland undrar jag hur mycket barn och ungdomar skulle lära sig om de ”slapp” att gå i skolan…. Hmmm nu tog jag kanske i men ibland kväver skolan elevernas idérikedom och deras önskningar. Fram för mer elevdelaktighet där eleverna ställer krav utifrån de rättigheter de har i kurs- och läroplanerna …

 3. Vad roligt att du la ut en länk. Det är helt underbart att se. Självförtroendet vad gäller engelskakunskaperna är det ingen fel på. Härligt!”Vad månde det bliva?”

 4. Tack för videolänken, Coolt!
  Tips till er andra (9-åringen har jag kommenterat till på YouTube :-), kolla Mitt liv 2.0 på http://www.ur.se/rfb/mittliv20.htm
  Bra idé från UR, om än att deras tekniska lösning suger.
  /richard
  p.s. IT-mamman, det är nåt fel i ditt wordpress-tema, tror det är i footer.php. Kommer massa konstiga kodtecken. d.s.

 5. Tinate och Marie, jo visst är man stolt över sina barn. Fast det är man nog vad de än gör. Hade inte tänkt skriva att det var just han, men nu blev det så. Det viktiga är att det kommer fram att 9-åringar i dagens Sverige gör sånt här. Själv står jag bredvid och ser och lär. 🙂
  Richard, tack för länken och för att du har varit inne på YouTube och förgyllt sonens tillvaro! Och tack för att du påpekar felet med min footer. Det hände när jag installerade min räknare och jag har tänkt att jag måste ta tag i det. Någon dag… 😉

 6. Kan upplysa om att glitch kommer från engelskans ord för glapp, och en glitch är en icke-destruktiv form av programmatisk bug som i något avseende, via bieffekt eller direkt, modifierar spelets s.k. state på ett deterministiskt sätt.

  Kort sagt: glitchar är en form av oavsiktligt fusk, som brukligen delger reprimander.

 7. Coolt helt klart.
  Reprimander? Möjligt.
  Men bland andra spelare är det ju nästan granterat ögonblicklig status. = )

 8. Nu har jag lärt mig ännu lite mer. Kul!
  Och så har jag lärt mig att man kan kalla sig för Sluta kräva namn, tack istället för Anonym eller något annat påhittigt. Det var också påhittigt!
  🙂

Kommentarer inaktiverade.