Gratis skärminspelningsprogram på nätet

Jag funderar mycket på hur man kan få elever att känna lust att lära. För känner man lust, blir det lättare att lära sig – det är jag alldeles säker på.

Många barn spelar spel på datorn/ nätet. Vuxenvärlden intresserar sig sällan för vad barnen sysslar med där och vad de faktskt lär sig. Tänk om vi gjorde det? Och tänk om vi kunde ta vara på vad de lär sig och bygga vidare på det. Ta dem till nya nivåer i sann Vygotskij-anda.

Lika väl som barnen berättar om annat så kan de få berätta om favoritspelet. Med gratistjänsten ScreenToaster, som ligger på nätet och inte behöver laddas ner, går det att spela in en sekvens direkt från skärmen. Antingen spelar man in vad man säger samtidigt som man klickar sig fram i spelet, eller så gör man det efteråt eller inte alls. Jag valde att inte alls göra det, eftersom det var tillräckligt jobbigt att hålla tungan rätt i mun.
När inspelningen är klar kan man spara den och ladda ner den eller ladda upp den direkt till YouTube. Om man gör det sistnämnda får man en kod som man kan bädda in på bloggen. Där kan man sedan skriva och berätta om hur man spelar, vad man ska tänka på och allt annat viktigt. Antingen på svenska eller, varför inte, på engelska. Att sätta ord på det man kan, är viktigt.

Jag berättar inte om Frizzle-spelet – ni kan nog själva klura ut vad som gäller, utan visar bara hur det kan se ut.

Innan jag hittade ScreenToaster provade jag Screen-o- Matic. Tyvärr laddade det bara och laddade och laddade, så jag kunde aldrig komma igång. Rekommenderar därför hellre den ovan nämnda skärmbrödrosten.

Share