Påverka kommande kursplaner

Skolverket har grupper som arbetar fram de kommande kursplanerna, men IT verkar inte prioriteras, om jag har förstått det hela rätt. Därför behöver lärare ute i landet höra av sig till dem med synpunkter. Man kommer att lyssna till er. Skriv i era bloggar – personer i beslutande ställning läser dem –  och mejla Skolverket. Det namn jag har där när det gäller kursplanearbetet är Stefan Skimutis (fornamn.efternamn@skolverket.se), så hör av er till honom. Det är bråttom!

Jag tror inte man kan gå in i varje ämne och peka exakt på hur man kan jobba med just IT. Användandet förändras hela tiden. Men man kan ha ett tillägg till kursplanerna där det står att eleverna ska vara förtrogna med hur man använder communities, sociala nätverk, bloggar och wikis. De ska vara förtrogna med hur man uppträder på nätet. Man ska inte skrämma dem – den varan får de redan nu i ganska stor dos – utan låta dem använda resurser på nätet för att träna ett gott beteende. Hur presenterar man ett arbete på nätet för att fånga mottagaren de där första sekunderna man har dennes uppmärksamhet. Med en film, en podcast eller ett bildspel? Kan man filma ett experiment med mobilkameran och förklara förlopppet? IT måste genomsyra alla ämnen, eftersom IT inte är något isolerat ämne. Så tänker jag.

Det nätverk med IT-folk från Trollhättan, Uddevalla, Lerum och min kommun där jag är med kommer att höra av sig till Skolverket. Det är viktigt. Nästan lika viktigt som att få avsluta ett nätverksmöte med en kopp kaffe vid hamnen. Kanske till och med viktigare.

Share

9 reaktioner på ”Påverka kommande kursplaner

 1. Det ska jag absolut göra!! Jag blir så förvånad att IT inte prioriteras i den kommande kursplanen. Har skolverket inte hört talas om EU:s 8 nyckelkompetenser? (jo, jag vet att de har gjort det, därför blir min förvåning än större) !!!!

 2. En lysande ide´! Jag ska skicka iväg ett e-postmeddelande och skriva något på bloggen framöver! Hoppas att många gör likadant. Hög tid att höja våra röster!

 3. Har du tittat på de norska kursplanerna? Där finns en beskrivning i varje ämne på vilket sätt den digitala kompetensen (som ju räknas som en av basfärdigheterna i Norge)ska synas i just det ämnet, och för just den årskursen – deras kursplaner är lite annorluna utformade än våra.
  http://www.udir.no/grep/Kunnskapsloftet-fag-og-lareplaner/
  Titta under fliken Grunnleggende ferdigheter i varje ämne

 4. Jag tror det är bra om lärare är mer aktiva då det gäller läroplansarbete i stort – och hur vi själva gör för att förverkliga intentionerna… och höra av oss till skolverket med våra tankar lite då och då. Anne-Marie

 5. Carina, jag tycker det är bra att Norge prioriterar IT i kursplanerna. Men jag tror ändå inte att det ska vara för styrt i varje ämne utan vill gärna se att IT genomsyrar alla ämnen i skolan utan att detaljstyra. Tack för länken!

  Anne-Marie, du är min förebild när det gäller att höra av sig, att tycka till och att påverka. Vet du det?

Kommentarer inaktiverade.