Yochai Benkler, Harvard, inleder idag Internetdagarna.
Han pratar om hur företag och organisationer kan se olika på sina anställda. Antingen kan man se de anställda som ett hot mot verksamheten, det vill säga att det innebär ett hot om de skulle få för sig att ta med sig kunskap och dra vidare. Eller så kan man se en dela-kultur som något positivt och något som utvecklar människor och utvecklar verksamheten, även om den anställde drar vidare.
Att tillåtas experimentera, att dela med sig, att få pröva något även om man råkar misslyckas, är det som kan utveckla kreativitet och motivation i ett företag.
Att dela och att utbyta idéer handlade tidigare om något man gjorde på sin fritid. Nu kan man se vilket värde det har även för företag och organistationer.
I vår kommunikativa tidsålder behöver vi inte tillstånd för att utveckla en idé på internet. Vi kan göra det ändå. Med Open Source kan vi ta del av andras idéer och utveckla dem. Benkler menar att människan i grunden inte är självisk. Vi vill samarbeta. I det ingår kommunikation, transperans, sociala nätverk och tillit.
Som exempel på människors vilja att dela nämner Benkler exempel på hur man rapporterar in till webbkartor var det är snökaos, var det är vägarbete, var det är översvämning. Tripadvisor är en annan samarbetsyta. Wikipedia nämns naturligtvis också.
Innovation börjar ofta ute i periferin, den ber sällan om lov, men om den är relevant kommer den att visa sig vara det och påverka annat. Innovation är inte alltid vacker i början, men om man tillåter kreativitet och misslyckande kan det bli något stort.
Så säger professor Benkler från Harvard. Vad betyder det för oss?
Matt Wood, Amazon Web Services
En reaktion på ”Yochai Benkler: Du behöver inte fråga om lov”
Kommentarer inaktiverade.