Om en vän och om något annat

Jag lovade i förra inlägget berätta om vad som är på gång här. Och det ska jag. Men först något annat.

Tidigare ikväll satt jag och följde fullmäktiges beslut via Twitter, när det plötsligt visade sig att en Twittervän och hennes dotter hade omkommit i en bilolycka.

Proportionerna av allt blev tydliga. Vad är viktigt i livet?

Nu vet jag att man kan sörja någon man aldrig har träffat på annat sätt än via nätet. Det bara är så. Människor är verkliga där också.
Jag sörjer dig och din dotter, @just_tea.

Men jag ska berätta vad som har hänt här i min kommun – vad som är klart. Jag publicerar det som låg på vänt och som jag tidigare bara längtade att få trycka ut. Nu gör jag det utan större gester:

Alla elever i skolår 6-9 i S-sund, där jag bor och jobbar, ska få varsin dator att använda i skolan och hemma från och med augusti nästa år. Inte bara några klasser eller skolor, utan alla.

Varför då?

 • Därför att de ska få möjligheter att kunna bli de världsmedborgare de förväntas vara.
 • De ska kunna få lära sig allt det de inte kan lära sig nu, därför att de inte har redskapen.
 • De ska få lära sig olika sätt att kommunicera. reflektera och analysera.
 • De ska få bearbeta texter på ett sätt som de inte kan idag.
 • De ska få nå långt, långt!
 • De ska få känna att skolan angår dem, att de lär sig saker för livet och därmed få känna hur det känns att lära när man är motiverad.
 • De som har det jobbigast med att läsa och skriva ska slippa tappa bort papper och att behöva vänta på att någon ska läsa upp saker för dem. Det kan datorn hjälpa dem med. Bara en sån enkel sak!
 • De ska kunna få utnyttja hela sitt register när de lär sig.

Det är dags att kavla upp ärmarna och se till att eleverna får använda datorerna till allt det ovan beskrivna. För det kan läraren se till att får.

Bild: Photos8.com

Share

7 reaktioner på ”Om en vän och om något annat

 1. Beklagar sorgen över din twittervän, men vill samtidigt gratulera dig och Stenungsund till beslutet om en dator till alla sexor. Chattade just med Ulf E om det.

 2. Tack Bertil! Det är ledsamt. Medan det andra är roligt: Alla 6:or, 7:or, 8:or och 9:or närmare bestämt ska få en dator var. Skönt att de ska kunna få jobba utan datastrul. Två olika saker som händer samtidigt – visst är livet knepigt.

 3. Vad ledsamt med din twittervän. Beklagar sorgen!
  Vad roligt med datorbeslutet däremot. Det skvallras om ett liknande beslut i ”min” håla. Hoppas att det är skvaller med hög sanningshalt 🙂

 4. Vilket förvånansvärt bra beslut! När jag gick på gymnasiet så fick vi inte ens lära oss göra hemsidor. Kalligrafi var viktigare. Fanns inte ens extrakurser för hemsideskapande. Och detta var inte ens 10 år sedan.

 5. Skriv in det i nya läroplanen annars lär det inte ske…

  (jo jag har egna problem. Men är realist. Har sett för mycket)

  Vi svenskar pratar för mycket och gör för litet.

 6. Livet är både vitt och svart, både gott och ont ibland i samma andetag. Vi har ju liknande upplevelser men för min son gick det ju bra, tittar på honom med förundrade ögon varje dag, tacksam för de nya perspektiv jag fått men önskar ingen annan ska få uppleva det vi upplevt, så jag känner verkligen med dig.

  Däremot skulle jag verkligen önska att jag kunde få uppleva samma glädje som du och som alla era elever får uppleva, ett jättestort Grattis till er, vi kommer använda er som gott exempel i vårt arbete =)

 7. Tack för alla kommentarer!
  Fröken T, det måste ha varit en fruktansvärd tid för dig och din son. Jag förstår att det fortfarande kan vara en kamp. Kan inte riktigt tänka mig in det, men anar hur det kan vara. Kram!

Kommentarer inaktiverade.